MARCO KAMPHUIS

Topsport bij TV5Monde

Dinsdagavond laat. Je hebt hard gewerkt. Vooruit, een klein glaasje heb je wel verdiend. Je zit klaar voor La Grande Librairie, het Franse boekenprogramma dat via TV5Monde ondertiteld in Nederland te zien is. Je denkt: het leven is zo slecht nog niet. Mis! Bedrieglijk is een gladde zee; het volgende moment gaat je schip naar de kelder.


Aanbieder Delta heeft besloten TV5Monde uit het zenderpakket te halen. Er zouden te weinig mensen naar kijken. Dit gaat je voorstellingsvermogen te boven: iedereen kijkt toch zeker naar La Grande Librairie? En daarmee naar TV5Monde? Hoe moet je anders weten dat Amélie Nothomb een nieuw boek heeft geschreven? Het is je een raadsel. Feit is dat je na 1 januari naar je favoriete tv-programma kunt fluiten.


Toegegeven, je moet nog wennen aan de wel erg brede glimlach van Augustin Trapenard, de nieuwe presentator. Anderzijds herinner je je dat het ook even duurde voordat je warm liep voor François Busnel, die je gaandeweg beter ging bevallen, en van wie je na veertien jaar met grote spijt afscheid hebt genomen. Uiteindelijk worden beiden natuurlijk vergeleken met de legendarische Bernard Pivot – geen man die zó met zijn leesbril kon goochelen als hij – van het geruchtmakende literaire praatprogramma Apostrophes.


Hoe belangrijk de presentator ook is, het zijn de gasten die La Grande Librairie tot een wekelijks hoogtepunt maken. In Frankrijk is er geen gebrek aan intellectuelen die de camera briljant bespelen. Leïla Slimani bijvoorbeeld – hoe zou iemand níet als een blok voor de Frans-Marokkaanse schrijfster kunnen vallen? Of Sylvain Tesson, ook zo’n vaste gast, de avonturier, klimmer en schrijver die een zware val overleefde en sindsdien rondloopt met een rug vol schroeven en een misvormd gezicht… en slechts aan charisma blijkt te hebben gewonnen.


Het blijft in La Grande Librairie niet bij interviews; de gasten gaan ook met elkaar in gesprek, en dan krijg je het mooiste wat er is, dat waar Frankrijk groot in is, een uitwisseling van ideeën. Een Fransman schaamt zich niet te bekennen dat hij de complete Proust drie keer gelezen heeft; een Fransman bloost niet wanneer hij een gedicht van Baudelaire integraal uit het hoofd citeert, en daarbij recht de camera in kijkt. De term ‘topsport’ is de laatste tijd vaak gevallen in verband met televisie. Welnu, dankzij TV5Monde kijk je elke week naar de Olympische Spelen. Tot 1 januari.

Gepubliceerd in: PZC

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Overige artikelen